فهرست آثار ملی
فهرست آثار ملی ایران مجموعهای از آثار تاریخی ایران است که به سبب قانون حفظ آثار ملی مصوبه ۱۳۰۹ مجلس شورای ملی بهطور رسمی ثبت شدهاند. طبق این قانون «کلیه آثار صنعتی و ابنیه و اماکنی که تا اختتام دوره سلسله زندیه در مملکت ایران احداث شده، اعم از منقول و غیرمنقول، با رعایت ماده سه این قانون میتوان جزء آثار ملی ایران محسوب داشت و در تحت حفاظت و نظارت دولت میباشد.» پس از ۲۵ سال، در تاریخ ۱۱ بهمن ۱۳۳۴ با ثبت کاخ گلستان، ممنوعیت ثبت آثار مربوط به قاجاریه و پس از آن عملاً برداشته شد. فهرستی رسمی از این آثار با نام «فهرست آثار ملی ایران» منتشر شدهاست.
100 نقطه قبل مرگ باید دید
صد نقطه دیدنی در ایران که باید قبل از مرگ دید، یه لیست قدیمی که از سالها پیش تو اینترنت دست به دست شده.
میراث طبیعی
میراث طبیعی ملی ایران توسط سازمان میراث فرهنگی ایران شناسایی، معرفی و ثبت میشود و شامل محدودههای جغرافیایی طبیعی و مناطق خاصی از کشور است که به علت کیفیت ویژهٔ فیزیکی و زیستشناسی، مناظر بدیع جغرافیایی، محوطههای طبیعی – تاریخی، پدیدهها و نمونههای ارزشمند گیاهی، جانوری و زیستگاههای آنها تعیین و تحت حفاظت و بهرهبرداری پایدار قرار میگیرد.
اثر ملی طبیعی
اثر طبیعی ملی ایران (به انگلیسی: Natural Monument) از نظر مقررات سازمان محیط زیست ایران، پدیدههای نمونه یا مجموعههای گیاهی و جانوری (زیستمحیطی) نادر یا زمینچهرها و چشماندازهای کمنظیر، ویژه و غیرقابل جایگزین هستند که از دیدگاه علمی، تاریخی یا طبیعی دارای ارزش حفاظتی باشند، اثر طبیعی ملی، با تعیین محدوده از آنها حراست میشود.
میراث جهانی یونسکو
میراث جهانی در ایران شامل ۲۶ مورد از مکانهای تاریخی-فرهنگی و طبیعی است که در میراث جهانی به ثبت رسیدهاند. این فهرست شامل ۲۴ مورد از میراث فرهنگی و ۲ اثر میراث طبیعی است. میراث جهانی نام پیماننامهای بینالمللی است که در تاریخ ۱۶ نوامبر سال ۱۹۷۲ به تصویب کنفرانس عمومی یونسکو رسید. موضوع آن، حفظ آثار تاریخی، طبیعی و فرهنگی بشر است که اهمیت جهانی دارند و متعلق به تمام انسانهای زمین، فارغ از نژاد، مذهب و ملیت خاص میباشند.
فهرست آزمایشی یونسکو
این فهرست شامل آثاری در ایران میشود که به قصد ثبت جهانی در این فهرست قرار میگیرند. ایران ۶۱ اثر را به صورت موقت برای ثبت جهانی پیشنهاد دادهاست.
کوهها
لیست بلندترین و معروفترین قله های ایران
درختان
لیست درختان کهنسال ایران
سایت پرنده نگری
گونهای سرگرمی است که مربوط به دیدن و بررسی پرندگان در طبیعت میشود. پرندهنگری بخشی از فعالیت بومگردی (اکوتوریسم) بهشمار میآید. در ایران روز ۲۵ آبان برای این روز اختصاص یافتهاست. فعالترین فصلهای سال برای پرندهنگری در منطقه گرمسیری به هنگام کوچ بهاره و کوچ پائیزه پرندگان است. در این فصول میتوان بیشترین گونههای پرنده را دید زیرا آن گونه پرندههایی که در منطقه ویژهای آشیانه نمیسازند، در این فصلها از شمال به جنوب کوچ میکنند و در میان دسته پرندگان مهاجر دیده میشوند. تعداد پرندهنگرهای دنیا پیاپی رو به افزایش است، تا حدی که در کشورهای انگلیس و آلمان برابر طرفداران فوتبال، پرندهنگر وجود دارد. در ایران نیز روز به روز بر شمار دوستداران پرندگان و پرندهنگری افزوده میشود.
کنوانسیون رامسر
پیمانی بینالمللی برای حفاظت از تالابها و حیوانات و گیاهان وابسته به آنها (به ویژه پرندگان آبزی) است که در سال ۱۳۴۹ در شهر رامسر به تصویب رسید.در ابتدا این معاهده به امضای نمایندگان ۱۸ کشور شرکتکننده رسید. در حال حاضر این پیمان ۲۴۱۲ مکان به وسعت بیش از ۲۵۴هزار هکتار در ۱۷۱ کشور را پوشش میدهد.
مناطق تحت حفاظت محیط زیست
مناطق چهارگانه سازمان حفاظت محیط زیست ایران عبارتند از: پارک ملی، چشماندازهای طبیعی دارای اهمیت ملی و جهانی (۲۶ پارک ملی) اثر طبیعی ملی، پدیدهها یا مجموعههای گیاهی جانوری کمنظیر (۳۵ اثر طبیعی ملی) پناهگاه حیات وحش زیستگاههای نمونه جانوران وحشی (۴۲ پناهگاه) منطقه حفاظتشده اراضی ویژه زیستمحیطی (۱۵۰ منطقه حفاظتشده)
مشاهیر ایران
لیستی از بزرگان و مشاهیر ایران، مشاهیر بر اساس لیستهای متنوعی از مشاهیر ایران در اینترنت گردآوری شده مطمنن این لیست کامل نیست و نیاز به بازبینی و افزودن افراد بسیاری دارد